Vragen? TEL : 078 - 6139089
0 € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

section

 

Groen vinkje slapenonlineBestellen op rekening
         Verzendkosten: €5,00

  

 

Groen vinkje slapenonlineVoor 13:00 besteld?
         Morgen in huis!

         Afhalen in Dordrecht

 

Groen vinkje slapenonlineVanaf €50,- GRATIS 
         verzending

 

Groen vinkje slapenonlineAL ONZE EPOXY
         Inclusief UV 
         Stabilisator

Groen vinkje slapenonlineBestellen op rekening
         Verzendkosten: €5,00

Groen vinkje slapenonlineVoor 13:00 besteld? Morgen in
         huis!
Afhalen in Dordrecht

Groen vinkje slapenonlineVanaf €50,- GRATIS verzending

Groen vinkje slapenonlineAL ONZE EPOXY 
         Inclusief UV Stabilisator

Giethars no. 330

Giethars 330 is een  voorversneld harstype met bijzondere eigenschappen. Deze hars heeft een grote helderheid na uitharding, weinig krimp en een goede UV-bestendigheid. Giethars 330 heeft bij de doorharding een gunstig temperatuurverloop.

TOEPASSINGEN:
Het toepassingsgebied van deze hars is zeer groot; o.a. biologische en andere insluitingen, tafelbladen, decoratieve gietstukken enz.

TOEVOEGING VERHARDER:
Giethars 330 wordt geleverd met toegevoegde versneller. Voor gebruik moet alleen harder toegevoegd worden (eventueel vulstoffen of kleurstoffen). Het percentage toe te voegen harder kan variëren van 0,4 % tot 1%. Bij grote gietstukken is het aanbevolen 0,4 % of minder verharder toe te voegen. De viscositeit van de hars maakt het mogelijk de harder te mengen zonder luchtinsluitingen.

GELERINGSTIJDEN:
(geleringstijd is het begin van de uitharding; de hars wordt een gelei en is niet meer verwerkbaar).

Toevoeging: 1 % harder (Methylethylketonperoxyde 50%)

Geltijd (23°C):    20-26 minuten        

VERWERKING:
De temperatuur van de hars dient voor gebruik minimaal 15°C. te zijn.
De hoeveelheid welke in één keer gegoten kan worden is afhankelijk van o.a. de temperatuur van de hars, de omgevingstemperatuur, de hoeveelheid toegevoegde harder en de mogelijkheid van koeling van het gietstuk. Moet in 1 keer een blok van 1dm3 gegoten worden dan zal in de meeste gevallen, om het oplopen van de temperatuur te beperken, het gietstuk in water gekoeld moeten worden. De gietvorm wordt in het water geplaatst en de warmte kan afvloeien. Bij het bepalen van de hoeveelheid harder kan met inhoudsmaten gewerkt worden. Nadat de harder is toegevoegd verkleurt de hars; tijdens het uithardingsproces wordt de hars weer glashelder. Voor het bepalen van de hoeveelheid hars kan men de gietvorm eerst met water vullen en daarna leeggieten in een maatbeker/maatcylinder. Altijd wat meer hars nemen vanwege de krimp en groter S.G. van de hars.
Nadat de harder is toegevoegd en goed gemengd wordt de hars in de vorm gegoten. Loopt de temperatuur van het gietstuk te veel op dan kan de gietvorm in  water gekoeld worden. Bij grotere gietstukken kan de temperatuur waarin gewerkt wordt beter beneden de 20°C. zijn als erboven.
Moet om een of andere reden het verhardingsproces onderbroken worden dan kan het gietstuk (afgedekt) in b.v. een koelruimte geplaatst worden    

GIETVORMEN:
Gietvormen kunnen praktisch van elk materiaal vervaardigd worden. Zeer geschikt zijn polyethyleen-gietvormen (polyethyleen is een buigzaam, meestal melkwitachtig plastic en voelt wat vettig aan). Geen vormen van polystyrol gebruiken zonder losmiddel, omdat deze plasticsoort oplost in de hars.
Polyethyleen-gietvormen kunnen zonder losmiddel gebruikt worden. Andere gietvormen worden lossend gemaakt door ze te voorzien van een laagje loswas en hierna een laagje vloeibaar losmiddel. De loswas dient na aanbrenging 6 uur te drogen alvorens het vloeibare losmiddel (Polyvinylalkohol no. 108) aan te brengen. De droogtijd van no. 108 is afhankelijk van o.a. de temperatuur. Voor serieprodukten kunnen heel goed rubbers, zoals Siliconenrubber en Latex-Vormrubber gebruikt worden. Vooral de Siliconenrubbers zijn zeer buigzaam en flexibel, zodat het niet altijd noodzakelijk is dat de vorm van het gietstuk lossend is. Vooral voor gekompliceerde vormen en voor het maken van afdrukken van voorwerpen is Siliconenrubber een ideaal materiaal (zie onze Siliconenhandleidingen).
Andere te gebruiken gietvormen zijn: ijskastbakjes en schaaltjes van polyethyleen, metalen deksels van bussen enz.
Gietvormen van diverse afmetingen kunnen gemakkelijk gemaakt worden op een glasplaat met behulp van latten. De latten worden met kit op de glasplaat gelijmd. Hierna een losmiddel aanbrengen.

AFWERKING VAN HET GIETSTUK:
Nadat het gietstuk voldoende is doorgehard (de doorharding is afhankelijk van de grootte van het gietstuk, de verwerkingstemperatuur en de hoeveelheid toegevoegde harder) moet het oppervlak dat aan de lucht is blootgesteld geschuurd en gepolijst worden. Door de krimp is dit oppervlak meestal oneffen en soms kleverig. Het kleeflaagje kan weggenomen worden met b.v. aceton of methyleenchloride. Bij het schuren moet schuurpapier (waterproof) gebruikt worden van verschillende korreldiktes (van no. 80 tot no. 1000). Vanaf no. 280 wordt nat geschuurd om stofvorming te voorkomen. Moet veel hars weggeschuurd worden, dan met een laag nummer (grof) beginnen b.v. bij no. 80 of 100 en dan oplopen naar 180, 220, 280, 320, 400, 600 en vervolgens 1000. Er moet altijd geschuurd worden tot no. 1000 (zeer fijn). Wordt er bij het schuren te snel van grof naar fijn gegaan dan zal het schuren veel langer duren en er zal veel meer schuurpapier gebruikt worden. Telkens wanneer op een andere grofte wordt overgegaan moet het werkstuk met water afgespoeld worden. Na het schuren wordt het giestuk gepolijst met de polijstmiddelen van Commandant (deze leveren wij ook).

KLEUREN VAN GIETHARS 330:
Giethars 330 kan gekleurd worden met polyester-pigmentpasta's. De dekkende kleurstoffen zijn in vele kleuren leverbaar. De transparante kleurstof is er in de kleuren groen, rood, blauw en geel. Alle dekkende en transparante kleurstoffen kunnen onderling met elkaar gemengd worden, zodat gemakkelijk een uitgebreide serie tussentinten kan worden verkregen. De hoeveelheid toe te voegen pigmentpasta is afhankelijk van de kleur. Voor de dekkende kleurstoffen is dit 1 tot 5% en voor de transparante kleurstoffen is dit maximaal 1%. Speciale effecten kunnen worden verkregen met b.v. slierten hars-kleurstof (met harder) in het gietstuk.
 
Voor alle verdere vragen en adviezen of technische gegevens staan wij gaarne tot uw dienst.
Raadpleeg voor gebruik het etiket op de verpakking en de veiligheidssheet.

De in onze dokumentaties - handleidingen - beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven advies.