Vragen? TEL : 078 - 6139089
0 € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

section

 

Groen vinkje slapenonlineBestellen op rekening
         Verzendkosten: €5,00

  

 

Groen vinkje slapenonlineVoor 13:00 besteld?
         Morgen in huis!

         Afhalen in Dordrecht

 

Groen vinkje slapenonlineVanaf €50,- GRATIS 
         verzending

 

Groen vinkje slapenonlineAL ONZE EPOXY
         Inclusief UV 
         Stabilisator

Groen vinkje slapenonlineBestellen op rekening
         Verzendkosten: €5,00

Groen vinkje slapenonlineVoor 13:00 besteld? Morgen in
         huis!
Afhalen in Dordrecht

Groen vinkje slapenonlineVanaf €50,- GRATIS verzending

Groen vinkje slapenonlineAL ONZE EPOXY 
         Inclusief UV Stabilisator

Siliconen - rubber 620/TL95

Siliconen zijn semi- organische polymeren die opgebouwd zijn uit ketens met afwisselend silicium en zuurstofatomen. Belangrijke eigenschappen van siliconenrubbers zijn o.a. bestandheid tegen zeer hoge en zeer lage temperaturen, waterafstotendheid, inertheid en anti-kleef eigenschappen. Siliconenrubbers zijn ook buitengewoon goed als electrisch isolatiemateriaal.
620/TL95 is een koudvulkaniserende siliconenrubber, die zeer goed gietbaar is, sterk en flexibel en zeer goed bestand tegen gietharsen.
Het is een dikke vloeistof die na toevoeging van een harder bij kamertemperatuur vulcaniseert. In korte tijd ontstaat een elastisch materiaal met een zeer grote resistentie en uitstekende thermische eigenschappen. De rubber heeft een geringe krimp. Onderdelen, afgietsels, modellen van ontwerpen, zelfs kleine serieprodukten kunnen snel en economisch worden vervaardigd met siliconenrubber TL95.

De bijzondere eigenschappen van de 620/TL95 zijn o.a.:
                *    hoge treksterkte
                *    goede buigzaamheid en elasticiteit
                *    zeer goed gietbaar
                *    lange levensduur van de vormen
                *    haarscherpe afdrukken    
                *    goede hittebestandheid
                *    zeer geringe krimp

De rubber is ideaal voor het vervaardigen van flexibele vormen voor het gieten van o.a.:                
                *    gips
                *    aluminium beton
                *    was
                *    beton
                *    metalen met lage smeltpunten (180°C)
                *    epoxyharsen
                *    polyesterharsen
                *    polyurethaan-gietharsen

De vormen kunnen snel en gemakkelijk vervaardigd worden en door de hoge flexibiliteit kunnen zij worden gebruikt voor ingewikkelde gietstukken.
Met siliconenrubber wordt een perfecte reproduktie verkregen van voorwerpen met de meest gekompliceerde vorm. Houtnerfstructuren worden feilloos overgenomen.
Siliconenrubber 620/TL95 is tevens een doelmatig lossingsmiddel; o.a. polyester- en epoxyharsen kunnen gemakkelijk worden gelost van houten en gipsen vormen die voorzien zijn van een laagje siliconenrubber.

VERWERKING:
De rubber voor gebruik goed omroeren. Voor het gebruik van de siliconenrubber moet harder toegevoegd worden. De harder moet onmiddellijk voor gebruik toegevoegd en goed gemengd worden. De hoeveelheid toe te voegen harder is 5 gew. delen. Belangrijk is, dat tijdens het bijvoegen van de harder, rustig geroerd wordt, dit om zoveel mogelijk luchtinsluitingen te voorkomen. Voor een optimaal resultaat, wordt aanbevolen om het mengsel met vacuumdruk (20 m bar, 5 – 10 min.) te ontluchten. De vloeibare harder kan met de hand of mechanisch gemengd worden. De verwerkingstijd ("POT-LIFE"= tijd gedurende waarin de siliconenrubber nog gegoten kan worden) kan variëren en is o.a. afhankelijk van het volume van het werkstuk, de verwerkingstemperatuur en de luchtvochtigheid.  Het is noodzakelijk voor het verkrijgen van normale tijden en een goed eindprodukt (kleefvrije uitharding) dat de relatieve vochtigheid van de lucht tenminste 40% bedraagt. Indien de aan de lucht uitgeharde oppervlakte kleverig blijft, dan is het zeer waarschijnlijk dat de  luchtvochtigheid te laag is.  In dit geval moet het vochtgehalte in de lucht verhoogt worden d.m.v. o.a. vochtige doeken, sproeier etc.
De siliconenvorm behoudt zijn goede eigenschappen indien alle reaktieprodukten (een klein percentage alcohol) uit de gevulcaniseerde rubber verwijderd zijn. De gevulkaniseerde vorm dient 48-72 uur (afhankelijk van de vulcanisatietijd en de laagdikte) bij kamertemperatuur bewaard te worden alvorens deze in gebruik te nemen. Het zelfde resultaat bereikt men door de vorm 24 uur bij kamertemperatuur open te leggen en vervolgens bij een temperatuur van max. 70°C. De tijdsduur van deze hoge warmtebehandeling is afhankelijk van de laagdikte. Er wordt een tijdsduur van ca. 6 uur gerekend voor elke centimeter laagdikte.

MENGVERHOUDING:
100 gewichtsdelen siliconenrubber 625/TL95  - 5 gewichtsdelen verharder T58

Harder T 58            Verwerkingstijd                Kleefvrij
                             bij 23°C.                         bij 23°C    
                       
5 gew. delen            > 90 min.                      < 24 uur
    

HET MAKEN VAN MATRIJZEN EN MALLEN:
Modellen bestaande uit de bekende materialen zoals o.a. hout, metaal, kunststof, gips, steen, beton, glas,  was en brons zijn voor het afvormen met 620/TL95 siliconenrubber geschikt. Op gladde en niet poreuze oppervlakten is een losmiddel niet noodzakelijk. Bij poreuze materialen (b.v. hout, gips etc.) verdient het aanbeveling deze te impregneren met b.v. celluloselak verdunt met thinner. Goede losmiddelen zijn o.a. vaseline en plantaardige olie, zeer dun aangebracht. Ook kan een hooggeconcentreerde zeepoplossing worden gebruikt.
Het model moet zeer goed schoon zijn. Alle hoekjes en scheuren moeten geheel vrij zijn van stof en van deeltjes vreemde substantie, daar siliconenrubber zelfs de geringste afwijking weergeeft.
Vervolgens plaatst men het model in een recipiënt dat iets groter is dan het voorwerp, schenkt de aangemaakte siliconenrubber langzaam in een der hoeken van de gietvorm en laat het rondom het model stromen. Dit zal het gevaar van luchtinsluitingen tot een minimum beperken. Het model moet op zijn hoogste punt met tenminste 0,6mm. rubber bedekt zijn waarna men de siliconenrubber laat vulcaniseren. Na vulcanisatie wordt het model eruit getrokken.
Grote vormen kunnen versterkt worden met een open dun glasweefsel of glasvlies. Hierdoor wordt de flexibiliteit en de scheursterkte verhoogd en wordt een veel steviger geheel verkregen. Om het gebruik van siliconenrubber te beperken kan bij het maken van matrijzen een steunvorm van b.v. gips gebruikt worden. De werkwijze van siliconenrubber versterkt met o.a. dun glasweefsel of glasvlies is als volgt:
Het voorwerp of grondmodel wordt bestreken met siliconenrubber. Als de rubber is gegeleerd (d.w.z. de houdbaarheid in de bus heeft overschreden maar nog niet is gevulcaniseerd), wordt het weefsel om het bestreken model gedrapeerd en daarna weer bedekt met siliconenrubber. Als verdere versterking vereist is, wordt de procedure herhaald. Hierna kan eventueel een steunvorm worden aangebracht.

OPSLAG:
Siliconenrubber en harders moeten bewaard worden in een goed gesloten verpakking op een koele en goed geventileerde plaats. Tegen vochtigheid beschermen. De houdbaarheid van de siliconenrubber TL95 is ongeveer 12 maanden bij een temperatuur tussen de 5°C. en 25°C.
De houdbaarheid van de harder is ongeveer 6 maanden bij een temperatuur tussen de 5°C. en 20°C.

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN:

Kleur rubber                             Wit
Kleur verharder                         Kleurloos
Consistentie                               Vloeibaar
Viscositeit rubber                      24000 cP
Dichtheid                                   1.18 g/cc
Hardheid na 72 uur                    25 Shore A
Scheurvastheid                         17 Nmm
Treksterkte                               3/Nmm2
Elongation at break                   400%

 


VERDIKKINGSMIDDEL:
Verdikkingsmiddel 623/S10 is geschikt voor het instellen van de gewenste tixotropiegraad van de Siliconenrubber TL95, b.v. om deze te kunnen strijken op b.v. staande vlakken zonder dat de rubber gaat zakken.
Het aanbrengen kan geschieden met b.v. een spatel of een kwast.
Naar gelang de toevoeging van het verdikkingsmiddel kan men de Siliconenrubber wat minder vloeibaar maken of er een stevige massa van maken.
Het verdikkingsmiddel is een kleurloos, troebel produkt met een lichte geur.

Het produkt dient voor gebruik goed geroerd worden. De dosering is 1.0 - 3,0 gew.%
Om een zo goed mogelijke homogene vermenging van de Siliconenrubber met het verdikkingsmiddel te verkrijgen dienen de volgende regels aangehouden te worden:

1.    Siliconenrubber afwegen. De rubber moet voor gebruik op de juiste temperatuur gebracht worden (ca. 20° C.).      
2.    Verdikkingsmiddel op temperatuur brengen (ca. 20°C.), afmeten en toevoegen aan de     rubber. (Het verdikkingsmiddel wordt als het op temperatuur gebracht wordt viskeuzer)
3.    Beide komponenten grondig mengen.
4.    Siliconenverharder toevoegen en weer grondig mengen.

Het verdikkingsmiddel reageert op de luchtvochtigheid. Sluit daarom de verpakking meteen na gebruik goed af.
Bewaren in goed gesloten verpakking tussen de 5°C. en 25°C.

THERMISCHE STABILITEIT VAN SILICONENRUBBER TL 95:
Gevulcaniseerde siliconenrubber kan gedurende een lange tijd gebruikt worden bij een temperatuur tot 180°C. en korte tijd bij een temperatuur tussen 180°C. en 250°C.
 
Voor alle verdere vragen en adviezen of technische gegevens staan wij gaarne tot uw dienst.
Raadpleeg voor gebruik het etiket op de verpakking en de veiligheidssheet.

De in onze dokumentaties - handleidingen - beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.